Dry Needling Therapie Een effectieve behandeling voor spierpijn

Dry Needling Therapie: Een effectieve behandeling voor spierpijn

Dry needling therapie is een vorm van triggerpoint therapie die wordt gebruikt om spierpijn te behandelen. Het richt zich op het deactiveren van triggerpoints, oftewel spierknopen, die pijn en spanning veroorzaken in de spieren. In tegenstelling tot acupunctuur, richt dry needling zich specifiek op de triggerpoints binnen de spier. Deze blogpost zal dieper ingaan op de werking en voordelen van dry needling therapie.

Table of Contents

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn kleine spierknopen die pijn en spanning veroorzaken in de spieren. Ze kunnen ontstaan door verschillende factoren, zoals trauma, stress of overbelasting. Wanneer triggerpoints aanwezig zijn, belemmeren ze de bloedtoevoer en energievoorziening naar de spier, wat leidt tot spanning en pijn. Gelukkig is er een effectieve behandelmethode genaamd dry needling therapie die zich richt op het vrijgeven van triggerpoints en het verlichten van spierspanning.

Triggerpoints ontstaan als gevolg van spierspanning en overbelasting. Dit kan gebeuren door herhaalde bewegingen, verkeerde houding, stress, ongevallen of andere vormen van trauma. Wanneer spieren gespannen zijn, worden de spiervezels samengedrukt en ontstaan er kleine spierknopen. Deze knopen kunnen druk uitoefenen op omliggende structuren, zoals bloedvaten en zenuwen, wat pijn en andere ongemakken veroorzaakt.

Ontdek fitness bij De Fysio Box

Triggerpoints en symptomen 

De aanwezigheid van triggerpoints kan leiden tot verschillende symptomen, afhankelijk van de locatie en de ernst ervan. Veel voorkomende symptomen zijn onder andere:

 • Pijn die uitstraalt naar andere delen van het lichaam
 • Stijfheid of verlies van bewegingsbereik
 • Gevoeligheid of pijn bij druk op de spier
 • Spierzwakte
 • Tintelingen of gevoelloosheid

Het identificeren van triggerpoints kan soms een uitdaging zijn, omdat de pijn of andere symptomen zich op een andere locatie kunnen manifesteren dan waar de triggerpoints zich bevinden. Dit staat bekend als verwezen pijn. Een ervaren therapeut kan echter de juiste triggerpoints lokaliseren door middel van een grondig onderzoek en palpation.

De behandelmethode

Dry needling therapie is een behandelmethode die specifiek gericht is op het vrijgeven van triggerpoints en het verlichten van spierspanning. Tijdens een dry needling sessie gebruikt de therapeut dunne naalden om rechtstreeks in de triggerpoints te prikken. Dit helpt de spieren te ontspannen en de doorbloeding te verbeteren, waardoor de pijn en spanning in de spieren verminderen.

Eén van de belangrijkste voordelen van dry needling therapie is dat het zich richt op de oorzaak van de pijn en de spanning, namelijk de triggerpoints. Door de triggerpoints vrij te geven en de spieren te ontspannen, kan de pijn aanzienlijk verminderen en het bewegingsbereik verbeteren.

Naast het vrijgeven van triggerpoints kan dry needling therapy ook andere voordelen hebben, waaronder:

 1. Verbetering van de bloedcirculatie
 2. Bevordering van de genezing van beschadigd spierweefsel
 3. Ontspanning van de spieren en vermindering van spierspanning
 4. Verbetering van de flexibiliteit en het bewegingsbereik
 5. Verlichting van pijn en andere symptomen
Direct antwoord op jouw vraag

Behandeling door ervaren therapeuten

Het is belangrijk op te merken dat dry needling therapie een vorm van behandeling is die wordt uitgevoerd door een ervaren therapeut. Het is niet hetzelfde als acupunctuur, hoewel beide therapieën het gebruik van dunne naalden omvatten. Bij dry needling wordt de naald rechtstreeks in de triggerpoints geplaatst, terwijl bij acupunctuur de naalden worden ingebracht op specifieke acupunctuurpunten.

Als u last heeft van pijn, spanning of andere symptomen veroorzaakt door triggerpoints, kan dry needling therapie een effectieve behandelmethode voor u zijn. Het kan helpen om de pijn te verminderen, de spieren te ontspannen en uw algehele welzijn te verbeteren. Raadpleeg een gekwalificeerde therapeut om te bepalen of dry needling therapie geschikt is voor uw specifieke situatie.

Zorg voor balans

Onthoud dat het belangrijk is om te zorgen voor uw spieren en een goede balans te vinden tussen activiteit en rust. Het verminderen van stress, het verbeteren van de ergonomie in uw dagelijkse activiteiten en het regelmatig stretchen en oefenen van uw spieren kan helpen om triggerpoints te voorkomen.

Neem de tijd om voor uw spieren te zorgen, zodat ze gezond en pijnvrij blijven.

"Pijn en spanning veroorzaakt door triggerpoints kunnen uw dagelijkse activiteiten en kwaliteit van leven beïnvloeden. Gelukkig biedt dry needling therapie een effectieve oplossing om triggerpoints vrij te geven en spierspanning te verminderen."

Hoe werkt dry needling precies?

Dry needling therapie is een behandelmethode die wordt gebruikt om triggerpoints in de spieren te deactiveren. Het houdt in dat een fijne naald in de spier wordt geplaatst, wat een lokale twitch-reactie veroorzaakt. Deze reactie helpt de spier te ontspannen en verbetert de bloedstroom in het gebied.

De naald die wordt gebruikt bij dry needling lijkt op een acupunctuurnaald, maar de techniek en doelstelling zijn anders. Dry needling richt zich specifiek op het behandelen van triggerpoints, wat verharde en pijnlijke knopen zijn in de spieren. Deze triggerpoints kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals overbelasting, stress of een slechte houding.

dry needling fysio Amsterdam

Waarom worden naalden gebruikt bij dry needling?

De naalden die worden gebruikt bij dry needling hebben meerdere functies. Allereerst helpt de naald om direct toegang te krijgen tot de triggerpoints in de spier. Hierdoor kan de therapeut nauwkeurig werken en gericht druk uitoefenen op de knopen.

Ten tweede zorgt het inbrengen van de naald voor een lokale twitch-reactie. Dit is een onwillekeurige samentrekking van de spiervezels rondom het triggerpoint. Deze samentrekking helpt de spier te ontspannen en stimuleert de bloedtoevoer naar het gebied.

Wat gebeurt er tijdens een dry needling behandeling?

Tijdens een dry needling behandeling zal de therapeut eerst een uitgebreid onderzoek uitvoeren om de triggerpoints te identificeren. Vervolgens zal hij of zij een dunne naald in de betreffende spier plaatsen. Dit kan soms gevoelig zijn, maar het moet geen hevige pijn veroorzaken.

Eenmaal ingebracht zal de naald verschillende technieken gebruiken om de triggerpoint te deactiveren. Dit kan variëren van lichte bewegingen van de naald tot het aanbrengen van druk op het triggerpoint. De therapeut zal ook reageren op eventuele twitch-reacties die optreden tijdens de behandeling.

Na de behandeling zal de therapeut vaak adviseren om de spier te bewegen en oefeningen te doen om de effecten van de dry needling te bevorderen. Dit kan helpen om de spieren te strekken en te versterken, waardoor het risico op het ontwikkelen van nieuwe triggerpoints wordt verminderd.

Is dry needling hetzelfde als acupunctuur?

Hoewel het gebruikte naaldje vergelijkbaar is met een acupunctuurnaald, zijn dry needling en acupunctuur twee verschillende therapieën. Het belangrijkste verschil tussen beide is de manier waarop ze werken en hun doelstellingen.

Acupunctuur is gebaseerd op het idee van energiebanen in het lichaam en het herstellen van de balans in deze banen door naalden op specifieke punten in te brengen. Dry needling daarentegen is gericht op het behandelen van spierknopen en de daaruit voortkomende pijn en spanning.

Daarnaast worden bij dry needling de naalden meestal korter ingebracht dan bij acupunctuur en worden ze in de spier geplaatst, in plaats van op specifieke acupunctuurpunten. De technieken en behandeldoelen zijn dus duidelijk verschillend.

Fit en Vitaal in slechts
30 minuten
Amsterdam Noord sporten
Fit en Vitaal in slechts 30 minuten
Amsterdam Noord sporten

Wie kan baat hebben bij dry needling?

Dry needling kan gunstig zijn voor mensen die last hebben van pijnlijke spieren en triggerpoints. Het kan worden gebruikt om pijn en spanning in de spieren te verminderen en de mobiliteit te verbeteren. Het kan ook helpen bij het verminderen van hoofdpijn, nek- en rugpijn, frozen shoulder en andere aandoeningen die verband houden met spierspanning.

Het is belangrijk op te merken dat dry needling een aanvullende therapie kan zijn en niet als enige behandeling moet worden gebruikt. Een gekwalificeerde therapeut zal een uitgebreide beoordeling uitvoeren om te bepalen of dry needling geschikt is voor jouw specifieke klachten.

Voordelen van dry needling therapie

Dry needling therapie is een moderne behandeltechniek die verschillende voordelen heeft voor patiënten. Het doel van deze therapie is om pijn te verlichten en de functionaliteit van de spieren te verbeteren. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste voordelen van dry needling therapie.

Het ontspannen van de spieren

Door het toepassen van dry needling op gespannen spieren, kunnen deze spieren effectief ontspannen. Bij deze techniek wordt een dunne naald rechtstreeks in de spier gestoken. Dit stimuleert een reflex waardoor de spier zich ontspant. Het resultaat is dat de spanning in de spieren afneemt, waardoor de patiënt zich beter voelt en bewegingsvrijheid terugkrijgt.

Verbeterde bloedtoevoer

Dry needling stimuleert de bloedtoevoer naar het behandelde gebied. Door de naald in de spier te plaatsen, ontstaat er een reactie die de doorbloeding in het gebied verhoogt. Een goede bloedtoevoer is essentieel voor het herstel van beschadigde weefsels en het bevorderen van het genezingsproces. Door de verbeterde bloedtoevoer kunnen voedingsstoffen en zuurstof gemakkelijker naar de spieren worden getransporteerd, wat bijdraagt aan het herstel van het weefsel.

Verlichting van pijn en spanning

Door het ontspannen van de spieren en het verbeteren van de bloedtoevoer, kan dry needling therapie ook pijn en spanning verminderen. Veel patiënten ervaren onmiddellijke verlichting van de pijn na een sessie van dry needling. Het kan ook helpen bij het verminderen van chronische pijnklachten. Door de spieren te ontspannen en de doorbloeding te verbeteren, kunnen de oorzaken van pijn en spanning effectief worden aangepakt.

Effectieve behandeling van spierpijn

Dry needling is een effectieve methode gebleken voor het behandelen van spierpijn. Het kan worden gebruikt bij verschillende soorten spierpijn, zoals pijn veroorzaakt door triggerpoints, overbelasting van de spieren of blessures. Door het gericht inbrengen van de naald in de spier kan de triggerpoint worden gedeactiveerd en de spier losser worden gemaakt. Dit helpt bij het verlichten van spierpijn en het herstellen van de normale functionaliteit van de spieren.

Onderdeel van fysiotherapeutische behandeling

Dry needling therapie kan worden gebruikt als onderdeel van een bredere fysiotherapeutische behandeling. Het kan complementair zijn aan andere technieken en oefeningen die gericht zijn op het herstellen van de functionaliteit van het lichaam. Door dry needling toe te passen, kunnen therapeuten de spieren effectiever behandelen en de algehele resultaten van de fysiotherapie verbeteren.

Al met al heeft dry needling therapie vele voordelen voor patiënten. Het helpt bij het ontspannen van de spieren, verbetert de bloedtoevoer, verlicht pijn en spanning en is een effectieve behandeling voor spierpijn. Als je last hebt van gespannen spieren, chronische pijn of andere spiergerelateerde klachten, overweeg dan dry needling therapie als een mogelijke oplossing.

Dry needling therapie: een effectieve behandeling voor spierpijn

Heb je last van spierpijn? Dan is dry needling therapie mogelijk een goede optie voor jou. Deze behandeling richt zich op het deactiveren van triggerpoints in de spieren, waardoor ontspanning en verbeterde bloedtoevoer optreedt. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de effectiviteit van dry needling therapie bij spierpijn, hoe het werkt en waarom het een goede keuze kan zijn. Daarnaast zullen we enkele belangrijke overwegingen bespreken en advies geven over het vinden van een gekwalificeerde fysiotherapeut.

Waarom is dry needling therapie effectief bij spierpijn?

Dry needling therapie is effectief bij spierpijn omdat het direct gericht is op het behandelen van de triggerpoints in de spieren. Deze triggerpoints zijn pijnlijke knopen die ontstaan door overbelasting of andere factoren. Ze kunnen de spieren strak en gespannen maken, wat resulteert in pijn, bewegingsbeperking en verminderde doorbloeding.

Door het toepassen van dry needling therapie worden de triggerpoints gedeactiveerd. Dit zorgt voor ontspanning in de spieren en verbeterde doorbloeding. De spieren worden weer soepel en flexibel, waardoor pijn vermindert en de normale functie van de spieren kan worden hersteld.

Daarnaast kan dry needling therapie ook leiden tot het vrijkomen van endorfines, ook wel bekend als de natuurlijke pijnstillers van het lichaam. Deze endorfines helpen bij het verminderen van pijn en bevorderen het gevoel van ontspanning en welzijn.

Voordelen van dry needling therapie bij spierpijn

Dry needling therapie biedt verschillende voordelen bij de behandeling van spierpijn:

 1. Pijnverlichting: De deactivering van triggerpoints helpt bij het verminderen van pijn en ongemak in de spieren.
 2. Verbeterde doorbloeding: Door de ontspanning van de spieren en de verbeterde doorbloeding kunnen voedingsstoffen beter worden afgevoerd en afvalstoffen sneller worden afgevoerd.
 3. Verbeterde mobiliteit: Door het verminderen van spierspanning en het herstellen van de normale spierfunctie kan dry needling therapie de mobiliteit verbeteren.
 4. Sneller herstel: Dry needling therapie kan het herstelproces versnellen doordat het gericht is op het behandelen van de oorzaak van de spierpijn.
 5. Gemakkelijk toepasbaar: Dry needling therapie kan worden toegepast op specifieke spiergroepen, afhankelijk van de locatie van de triggerpoints.

Belangrijke overwegingen bij dry needling therapie

Hoewel dry needling therapie effectief kan zijn bij spierpijn, zijn er enkele belangrijke overwegingen om rekening mee te houden:

 1. Ervaren fysiotherapeut: Het is belangrijk om een gekwalificeerde en ervaren fysiotherapeut te raadplegen die gespecialiseerd is in dry needling therapie. Een goede fysiotherapeut zal de juiste technieken toepassen en ervoor zorgen dat de behandeling veilig en effectief is.
 2. Individuele behoeften: Dry needling therapie kan variëren afhankelijk van de individuele behoeften en de specifieke oorzaak van de spierpijn. Een deskundige fysiotherapeut kan een behandelplan op maat maken om aan jouw specifieke behoeften te voldoen.
 3. Bijwerkingen: Hoewel de meeste mensen positieve resultaten ervaren na dry needling therapie, kunnen er enkele bijwerkingen optreden, zoals tijdelijke pijn, blauwe plekken of vermoeidheid. Het is belangrijk om deze bijwerkingen met je fysiotherapeut te bespreken en eventuele zorgen te uiten.

Raadpleeg een gekwalificeerde fysiotherapeut

Als je last hebt van spierpijn en overweegt om dry needling therapie te proberen, is het raadzaam om een gekwalificeerde fysiotherapeut te raadplegen. Een fysiotherapeut kan een grondige evaluatie uitvoeren, de oorzaak van de spierpijn identificeren en een behandelplan op maat maken. Ze zullen ook advies en begeleiding bieden om ervoor te zorgen dat je optimaal profiteert van de therapie.

Samenwerken met een gekwalificeerde fysiotherapeut zorgt ervoor dat de dry needling therapie veilig en effectief wordt uitgevoerd. Ze zullen ook rekening houden met eventuele andere factoren die van invloed kunnen zijn op je herstel, zoals je algemene gezondheidstoestand en eventuele onderliggende aandoeningen.

Plan een gratis proefles in

Wij leggen u graag meer uit over onze mogelijkheden. Plan een proefles in onze sportschool en vul onderstaand formulier in.

Sportschool Amsterdam Noord

Gratis proefles aanvragen

Gratis proefles - transparant