Wat doet dry needling

Wat doet dry needling?

Dry needling is een effectieve behandelmethode die wij gebruiken om spierpijn en stijfheid te verlichten. Hierbij worden dunne naalden, vergelijkbaar met acupunctuurnaalden, in specifieke triggerpoints van de spieren geprikt. Triggerpoints zijn pijnlijke plekken in spieren die kunnen ontstaan door overbelasting, een verkeerde houding, of langdurige afwezigheid van beweging. Door deze punten aan te pakken, worden de strakke spiervezels ontspannen en wordt de bloedcirculatie in het behandelde gebied verbeterd. Dit kan leiden tot een sneller herstel en een vermindering van pijnklachten, zoals hoofdpijn en uitstralende pijn. Dry needling is gebaseerd op neurofysiologische principes en wordt beschouwd als een veilige en pijnvrije behandelmethode die veel voordelen biedt voor mensen met myofasciale pijn.

Table of Contents

Hoe werkt dry needling precies?

Dry needling wordt uitgevoerd door een van onze  getrainde fysiotherapeuten die gebruik maakt van speciale technieken om triggerpoints in de spieren te lokaliseren en te behandelen. Bij deze methode worden dunne naalden in de huid en spieren ingebracht, zonder dat er medicijnen of andere stoffen worden geïnjecteerd. De naalden worden zorgvuldig geplaatst in de pijnlijke plekken van de spier, de zogenaamde triggerpoints, waar knopen of verhardingen aanwezig zijn.

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn drukpijnlijke plekken in de spieren die ontstaan door verschillende oorzaken, zoals langdurige overbelasting, een verkeerde houding, of een verkeerde beweging. Deze punten kunnen lokale pijn veroorzaken, maar ook uitstralende pijnklachten geven naar andere delen van het lichaam. Zo kan een triggerpoint in de schouderspieren bijvoorbeeld hoofdpijn veroorzaken. Door deze punten te behandelen met dry needling, worden de spiervezels ontspannen en kan de pijn verminderen of zelfs verdwijnen.

Het proces van dry needling

De behandeling begint met een grondige intake waarbij wij de klachten in kaart brengt en de pijnlijke spieren onderzoekt. Vervolgens wordt de huid gedesinfecteerd en worden steriele naalden gebruikt om de triggerpoints aan te pakken. Het inbrengen van de naald kan een kortdurend, dof gevoel geven, maar dit is meestal goed te verdragen. Tijdens de behandeling kan de fysiotherapeut de naald langzaam of snel bewegen, afhankelijk van de reactie van de spier.

Het doel van dry needling is om de doorbloeding in de spier te verbeteren en afvalstoffen af te voeren, waardoor de spier zich kan ontspannen en de pijn afneemt. De meeste patiënten ervaren direct na de behandeling een verbetering in beweeglijkheid en een vermindering van pijnklachten.

Ontdek fitness bij De Fysio Box

Verschil met acupunctuur

Hoewel dry needling en acupunctuur beide gebruik maken van dunne naalden, verschillen de technieken aanzienlijk. Acupunctuur is een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde en richt zich op het herstellen van de energiebalans in het lichaam door specifieke punten te stimuleren. Dry needling daarentegen is een moderne westerse techniek die zich specifiek richt op het behandelen van spierklachten door triggerpoints in spieren aan te pakken.

De voordelen van dry needling

Dry needling biedt veel voordelen voor mensen met spierklachten en myofasciale pijn. Door de behandeling wordt de doorbloeding in de spier verbeterd, waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd en de spiervezels ontspannen. Dit kan leiden tot een sneller herstel en een vermindering van pijnklachten. Bovendien is dry needling een effectieve behandelmethode voor hardnekkige pijnklachten die niet goed reageren op andere vormen van therapie.

Veel patiënten melden een merkbare verbetering na slechts enkele behandelingen, waarbij ze minder pijn en meer bewegingsvrijheid ervaren. Dry needling kan ook helpen bij het verbeteren van de algehele beweeglijkheid van gewrichten en het verminderen van stijfheid in de spieren.

Voor wie is dry needling geschikt?

Dry needling is geschikt voor iedereen die last heeft van spierklachten, zoals stijve spieren, pijnlijke plekken, of uitstralende pijnklachten. Het is een veilige en effectieve behandelmethode die kan worden toegepast bij zowel acute als chronische klachten. Fysiotherapeuten kunnen dry needling combineren met andere vormen van fysiotherapie om een optimale behandeling te bieden voor elke patiënt.

Direct antwoord op jouw vraag

Veelgestelde vragen over dry needling

  • Is dry needling pijnlijk? Dry needling kan een kortdurend, dof gevoel veroorzaken wanneer de naald de triggerpoint raakt. Dit gevoel is meestal goed te verdragen en duurt slechts enkele seconden.
  • Hoeveel behandelingen zijn nodig? Het aantal behandelingen varieert per persoon en hangt af van de aard en ernst van de klachten. Veel patiënten ervaren na enkele sessies al een merkbare verbetering.
  • Zijn er bijwerkingen? Na de behandeling kan er enige spierpijn of blauwe plekken ontstaan op de behandelde plek. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen binnen een paar dagen.

Dry needling is een waardevolle toevoeging aan de behandelmogelijkheden van fysiotherapeuten en kan helpen bij het verlichten van diverse spierklachten.

Dry needling en het eGym concept

Heeft u last van langdurige spierklachten en bent u op zoek naar een effectieve behandelmethode? Overweeg dan een dry needling behandeling bij De Fysio Box. Onze ervaren fysiotherapeuten staan klaar om u te helpen met het verlichten van uw pijn en het verbeteren van uw bewegingsvrijheid.

Naast dry needling biedt De Fysio Box ook het innovatieve eGym concept aan. eGym is een geavanceerd trainingssysteem dat gebruik maakt van slimme technologie om uw trainingen op maat te maken en uw resultaten te optimaliseren. Dit systeem is ontworpen om u te helpen sneller en efficiënter te trainen, met als doel een betere gezondheid en een sterker lichaam.

Fit en Vitaal in slechts
30 minuten
Amsterdam Noord sporten
Fit en Vitaal in slechts 30 minuten
Amsterdam Noord sporten

Wat houdt eGym in?

eGym is een serie van slimme fitnessapparaten die uw trainingen volledig automatisch aanpassen op basis van uw persoonlijke fitnessniveau en doelen. De apparaten zijn eenvoudig te gebruiken en bieden een veilige, effectieve manier om te trainen. Met eGym kunt u werken aan het verbeteren van uw spierkracht, uithoudingsvermogen en algehele fitheid, onder begeleiding van onze deskundige fysiotherapeuten.

Gratis intakegesprek

Bent u benieuwd of dry needling of het eGym concept iets voor u is? Maak dan een afspraak voor een gratis intakegesprek bij De Fysio Box. Tijdens dit gesprek bespreken we uw klachten en doelen, en stellen we een persoonlijk behandelplan voor u op. Onze fysiotherapeuten zijn er om u te begeleiden en te ondersteunen op uw weg naar herstel en een betere gezondheid.

Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek de voordelen van dry needling en eGym. Samen werken we aan een pijnvrij en vitaal leven!

Plan een gratis proefles in

Wij leggen u graag meer uit over onze mogelijkheden. Plan een proefles in onze sportschool en vul onderstaand formulier in.

Sportschool Amsterdam Noord

Gratis proefles aanvragen

Gratis proefles - transparant